×

STABILOTHERM

I naturen smakar maten som bäst och det är en härlig känsla att sitta vid en lägereld. Att känna doften från maten och höra den sprakande elden ger en lugnande känsla. Vår passion är att ge fler människor en möjlighet att uppleva detta genom att ge kunskap och rätt förutsättningar.

Sedan 1980-talet har STABILOTHERM levererat jägarstekpannor, kvalitativa termosar och andra tillbehör kring lägerelden.

JÄGARSTEKPANNA ORIGINAL tillverkas i vår egna verkstad och görs i kolstål som tål höga temperaturer.

STABILOTHERM
JÄGARSTEKPANNA ORIGINAL

SÅ HÄR VÅRDAR DU DIN JÄGARSTEKPANNA

Det första du ska göra innan du använder din JÄGARSTEKPANNA är att diska den ordentligt för hand med diskmedel och varmt vatten. Torka den sedan.

Pannorna kan användas direkt vid lägerelden, men behöver alltid smör eller olja i samband med matlagningen.

För en ännu bättre funktion och hållbarhet på pannan så rekommenderar vi att pannorna bränns in. Jägarstekpannorna är tillverkade av kolstål och en inbränd yta motverkar dels rostbildning och ger en bättre stekyta där maten inte fastnar så lätt.

GUIDE TILL ATT BRÄNNA IN

 Förberedelser av pannan

  • Tvätta pannan noggrant med varmt vatten, torka sedan ordentligt med en duk.
  • placera pannan på spisen
  • lägg ett tunt lager av fett i pannan

Inbränning

  • Dra på hög värme på plattan, tills panna börjar ryka (slå på fläkten)
  • Om pannan börjar torka ur av fett, smörj in mer fett med hushållspapper. Se upp så du inte bränner dig! Om det finns för mycket fett, torka istället bort med hushållspapper.
  • Flytta runt på pannan över hällen så att bottnen blir jämt bränd.

Resultatet av fettbränningen är att bottnen börjar mörkna allt med uppvärmningen.

En ordentligt inbränd panna blir brunsvart, ofta ljusare med kanterna och med tiden (ju mer du använt den) så bli den mörkare men inte nödvändigtvis svart.

OM INBRÄNNINGEN INTE BLIR BRA

En misslyckad inbränning kan bero på många olika faktorer, i första hand ojämn temperatur, dock är det ingenting att oroa sig över. Men det är inte farligt att använda JÄGARSTEKPANNAN ändå, kan dock innebära att maten fastnar lite lättare. Vill du göra om proceduren med inbränning så får du slipa bort det lager som har skapats i pannan med slippapper eller med stålull. Detta skadar inte pannan utan underlättar inbränningen. Efter detta så kan ett nytt försök inledas med inbränning, troligtvis så lyckas det denna gång!

EFTERÅT

  • Torka bort överflödigt fett, tänk på att pannan ska vara infettad men behöver inte ”bada i fett”.
  • Repetera inbränningsprocessen ett par gånger för att fullända pannan, desto fler desto bättre.
  • Prova att steka på något lätt efter en bränning, tex grönsaker i fett.

TVÄTT AV JÄGARSTEKPANNA

En jägarstekpanna ska tvättas för hand med endast varmt vatten. Använd inte diskmedel.  Efter att ha tvättat pannan använd hushållspapper och lite matolja för att förhindra rostning.

SLIPNING

Jägarstekpannorna kan med fördel slipas för att:

  • det har bildats lite rost på ytan som man vill få bort
  • eller för att man önskar att inbränningen ska lyckas bättre.  

Använd slippapper med en grovhet någonstans mellan 180-320 för detta.

Följ oss